Tipsa om trängsel vid servering

LÄS MER

Särskilda regler för serveringar för att minska risken för smittspridning, Covid19

Från den 1 juli 2020 har kommunerna ansvar för tillsyn för att minska risken för smittspridning på serveringar. I Sundsvall kommun är det miljökontoret som utför tillsynen.

 

Det här gäller på serveringar

Reglerna för serveringsställen såsom restauranger, kaféer, barer innebär att de ansvarar för:

  1. att trängsel inte uppstår i serveringsställets lokaler och det gäller även uteserveringar, vid betalning och toaletter samt entré. Skapa förutsättningar för att gästerna ska kunna hålla avstånd (minst 1 meter), vilket till exempel kan ske genom att:

    • möblera om eller på annat sätt skapa mer utrymme

    • markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera inom vilket avstånd till varandra som besökare får vistas

    • begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället

    • använda alternativa lösningar till köer som nummerlappssystem

  2. att gästerna sitter ned när de äter och dricker
  3. att skapa möjlighet för gästerna att tvätta händerna
  4. att tillhandahålla information till gästerna om hur de ska göra för att minska smittspridningen. Informationen ska vara synlig och tydliggöra vikten av att:
    • att hålla avstånd

    • att sköta sin handhygien

    • att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord

    • att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19

  5. att säkerställa att personalen vet hur de ska hjälpa gäster att minska smittspridningen samt att följer de interna hygienrutinerna

För mer information kan du besöka följande:

Lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Visitas arbete under coronakrisen och Safe to visit

Information till restauranger och krogar med anledning av covid-19 hos Folkhälsomyndigheten

Regler för restauranger, barer och caféer hos SKR, Sveriges kommuner och regioner

Minska covid-19-spridningen: Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsansvarig på Myndigheten för samhällsberedskaps webbplats

Krisinformation

Äger du en verksamhet och har frågor hur du ska anpassa din verksamhet efter de nya reglerna kan du få stöd och råd av oss.

Miljökontoret
060-191190
miljonamnden@sundsvall.se

 

Ditt ansvar som gäst

Om du besöker en servering kan du tänka på att:

  • Stanna hemma om du har symptom på covid-19
  • Hålla en god handhygien
  • Sitta ned när du äter och dricker
  • Undvika att gå ut i stora sällskap
  • Hålla avstånd till andra sällskap, minst 1 meter
  • Hålla dig till det sällskap du kom med och inte gå mellan olika sällskap
  • Undvika köer genom att vänta tills kön minskat
  • Vänta på din mat där restaurangen anvisar, eller på en plats där det inte uppstår trängsel
  • Undvika trängsel även på utomhusserveringen

Läs mer om hur du kan hjälpa till att minska smittspridningen på sundsvall.se samt folkhälsomyndigheten.se.

 

Tipsa oss om du tror att en servering bryter mot reglerna

Om du upplever att ett serveringsställe bryter mot reglerna kan du tipsa oss via e-tjänsten nedan. Du kan välja att vara anonym i tjänsten.

Observera att e-tjänsten bara gäller trängsel på serveringar, inte på andra ställen så som i kollektivtrafiken, butiker eller på allmänna platser som parker, sandstränder och torg.

Det här händer efter ditt tips

Miljökontoret gör en bedömning av ditt tips. När det behövs gör miljökontoret en  inspektion på plats.  Miljökontoret kan förelägga om åtgärder och tillfälligt stänga verksamheter som inte följer reglerna.

Frågor om e-tjänsten

Miljökontoret
060-191190

Personuppgiftsansvarig

Miljönämnden
miljonamnden@sundsvall.se

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa